„Mint test és lélek” – a reformáció jubileumi évének debreceni ünnepsége
okt 31
2017
Október 31-én felavatták a reformáció debreceni emlékművét, majd az ünnepi ökumenikus úrvacsorás istentiszteletet követően bemutatták Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző Istenes ének című zeneművét.
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS - Reformációi ünnepség
okt 31
2017
Kövesse velünk élőben 16 órától a reformáció emlékművének avatását, majd 17 órától az úrvacsorás ökumenikus istentiszteletet és Vajda János Istenes ének című zeneművének ősbemutatóját.
Dallamokban elképzelt istentisztelet – interjú Vajda Jánossal
okt 31
2017
Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző Istenes ének című művét, amelyet a reformáció 500. évfordulója alkalmából írt, elsőként Debrecenben, a Nagytemplomban hallhatja a közönség október 31-én. A darab koncepciójáról, az alkotói folyamatról és a reformáció legfontosabb gondolatairól kérdeztük a zeneszerzőt.
Munkalehetőség a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban
okt 30
2017
A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ, 4024 Debrecen, Blaháné u. 15.), különös tekintettel az induló EFOP-1.3.7-17-2017-00221 azonosító jelű, és „A Wáli István Református Cigány Szakkollégium tevékenységének bővítése és minőségi fejlesztése” című projektjére, a következő állásokra hirdet pályázatot:
Az egyház által is gazdagszik Hajdúnánás
okt 30
2017
Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson október 27-én. Az ünnepélyes eseménysorozat a reformáció 500. évfordulója alkalmából még többet jelent a város reformátusainak számára.
Menekülők – interjú Győri L. Jánossal és Győri Katalinnal
okt 30
2017
Az „Akikre nem volt méltó a világ” drámapályázat a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Csokonai Nemzeti Színház és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szervezésében valósult meg. A reformáció ötszáz éves évfordulója alkalmából olyan pályaműveket vártak, amelyek a hit megtartó erejéről mutatnak példát. Első helyezést ért el Győri L. János és Győri Katalin Menekülők című drámája, amelyet október 30-án mutatnak be a Csokonai Nemzeti Színházban. Történelmi drámákról, az örök érvényű református értékekről és az írói alkotófolyamatról kérdeztük Győri L. Jánost és Győri Katalint.
Hitvita a Líciumfánál
okt 30
2017
Október 28-án utcai hitvitát rendeztek Debrecenben református, evangélikus és katolikus résztvevőkkel. A város egyik nevezetessége, a legenda szerint egy ősi hitvita nyomán kisarjadt líciumfa tövében a reformáció hőskorának hangulatát megidézve cseréltek eszmét a felek a bálványok, bálványozás témakörében. 
Ünnepi koncert Körösladányban
okt 27
2017
Körösladányban október 21-én a református templomban elhangzott F. Mendelssohn-Bartoldy 42. zsoltára és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa. Előadták Wiedemann Bernadett (mezzoszoprán), Biri Gergely (tenor), a Debreceni Kodály kórus és a Kodály Filharmónikusok Debrecen zenekara., vezényelt Somogyi Tóth Dániel. 
A langenfeldi Johanneskirche orgonája Tornyospálcán
okt 27
2017
Hálaadó istentiszteletet tartottak Tornyospálcai Református Egyházközségebn 2017. október 22-én. A reformáció 500. évében a langenfeldi Johanneskirche orgonája talált ott új otthonra.
Győri L. János – Győri Katalin: Menekülők - Díszbemutató
okt 26
2017
1660-ban, Várad eleste után a váradi deákok Martonfalvi György professzor vezetésével Debrecenbe menekülnek – ezzel válik a Debreceni Kollégium az „ország iskolájává”, s Debrecen „egész Magyarország és Erdélységnek világosító lámpásává”.